Unapređenje saradnje između Rusije i Srbije

by SASCO on February 10, 2010

Srpski proizvođači imaju veće mogućnosti za plasman robe izvan Moskve, i to u regionima Kaluga, Kursk, Krasnodarsk, Novosibirsk, izjavio je juče u Moskvi Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, posle razgovora sa Jevgenijem Primakovom, predsednikom Trgovinske industrijske komore.

Miloš Bugarin posle jučerašnjeg sastanka sa Jevgenijem Primakovom

Na sastanku je postignut dogovor o saradnji u oblasti tehničke regulative koja je, inače, do sada otežavala promet robe iz Srbije na ruskom tržištu. Takođe je postignuta saglasnost o bilateralnom priznavanju zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih uverenja.
– Razgovarali smo o strateškim pravcima razvoja srpsko-ruske privredne saradnje, pre svega, energetike, kao i o mogućnostima da za našu stranu uvećamo korist iz sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije. Naši proizvođači imaju robu odgovarajućeg kvaliteta za rusko tržište, ali njihov osnovni problem je to što količina proizvoda mora biti respektabilna. Takođe, moraju garantovati kontinuitet isporuke – naglasio je Bugarin.
Da bi taj problem bio rešen, postignut je dogovor o ukrupnjavanju dobavljača, formiranju reprocelina i klastera. Inače, osim proizvođača poljoprivrednih proizvoda robu na ruskom tržištu mogu da plasiraju proizvođači podnih obloga i kaučuka, farmaceutska industrija, građevinska operativa i mašinogradnja.

Izvor BLIC

Share

Leave a Comment

Previous post:

Next post: