Izvoz/Uvoz po regionima Srbije

by SASCO on June 2, 2011

Najveće učešće u izvozu Srbije u prva četiri meseca ove godine imao je region Vojvodine – 36 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region – 45,2 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je region južne i istočne Srbije – 22,3 odsto, Beogradski region – 21,7 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije – 19,9 odsto, a oko 0,1 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je region Vojvodine – 31 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije – 11,9 odsto, region južne i istočne Srbije – 10,9 odsto, a oko jedan odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.
Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije.

To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe, što treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima, naveo je RZS.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

Izvor : BLIC

Share

Leave a Comment

Previous post:

Next post: