Proizvodnja hrane 2010

by SASCO on March 9, 2011

U okviru te industrijske grane, rast proizvodnje ostvaren je kod prerade i konzervisanja ribe 112,1 odsto, ulja i masti 10,9 odsto i proizvodnje i obrade i konzervisanja mesa 3,9 odsto.

Za dvanaest meseci prošle godine rast se beleži i kod prerade i konzervisanja mleka 0,9 odsto, kao i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda 0,4 odsto. Pad je evidentiran kod proizvodnje mlinskih proizvoda i skroba 2,2 odsto i prerade i konzervisanja voća i povrća 10 odsto. Proizvodnja sirovog suncokretovog ulja u 2010. godini iznosila je 173.106 tona, što je za 0,9 odsto manje u odnosu na 2009. godinu.

Lane je proizvedeno 54.409 tona sirovog sojinog ulja, što predstavlja rast od 0,2 odsto, a lane se beleži i rast proizvodnje rafinisanog ulja od suncokreta od 38,6 odsto i ona je iznosila 179.646 tona.

Prošle godine u našoj zemlji proizvedeno je 24.107 tona margarina i 19.463 tone hidrirane biljne masti i masla, što predstavlja povećanje od 1,7 odsto, odnosno 14,7 odsto. Proizvodnja brašna od pšenice za 12 meseci 2010. godine iznosila je 525.254 tone, što je za 1,1 odsto manje nego u istom periodu 2009. godine.

Prethodne godine beleži se pad proizvodnje pšeničnog hleba od 5,6 odsto, ali je, s druge strane, povećana proizvodnja ostalih vrsta hleba za oko 34 odsto i mešanih peciva za 15 odsto.

Izvor PKS

Share

Leave a Comment

Previous post:

Next post: