Kirui osvojio Kalemegdan

Po kamenu, zemlji, travi , asfaltu, po ravnom i uzbrdo, delom i po stepenicama  i po vrlo hladnom vremenu trčalo se danas Kalemegdanom. Stazu dugu 5.834m prvi je pretrčao kenijski atletičar Bonafejs Kirui. Drugoplasirani je bio Džozef Kiptu, dok je treće mesto zauzeo Mozef Kamgogo. Najbolji plasman od srpskih atletičara zauzeo je užičanin Mirko Petrović koji je osvojio 11. mesto, Nemanja Cerovac osvojio je 15. poziciju, dok je Goran Nava bio 18.

“Čini mi se da sam stazu savladao više razmišljajući o simboličkom značenju koje nosi i srpskoj istoriji, nego korišćenjem fizičke snage. Staza je bila teška, ali mi je bilo mnogo teže da u toku trke kalkulišem kada da usporim, a kada da ubrzam. U poslednjih 500 metara bilo je najteže, obzirom da sam morao naglo da promenim brzinu i rešavam trku u finišu.  Ovo je zaista jedinstvena trka u svetu, oduševljen sam Kalemegdanom i izborom staze.” – rekao je pobednik Kirui.

Jedan od najmlađih učesnika Beogradske trke kroz istoriju, Nemanja Cerovac posle trke izjavio je da je zadovoljan plasmanom, i da mu je pre svega bila čast da trči u društvu ovakvih atletskih asova, da zbog podloge i lošeg vremena nije hteo mnogo da rizikuje, da ne zadobije neku težu povredu skočnih zglobova.

„Svi smo svesni kvaliteta inostranih atletičara i težine staze koja se trči Kalemegdanom. Zadovoljan sam plasmanom naših atletičara. Mirko Petrović izašao je na čelo trke, i dugo vremena zauzimao vodeću poziciju. Očigledno je da se Mirko preforsirao,  uzbrdica ga je koštala boljeg plasmana.  Nastupom u ovoj trci Petrović  je pokazao da se nalazi u odličnoj formi. Mladi Nemanja Cerovac se do kraja borio sa inostranim atletičarima i u tome uspeo, osvajanje 15.mesta u ovakvoj konkurenciji je više je nego odlično. Nava je još jednom pokazao da trči srcem, ali je definitivno  deonica od 5000m za njega preduga. Imao je dugo sezonu, a bio je i prehlađen“ prokomentarisao je nakon trke savezni selektor Dragiša Kuzmanović.

Organizatori su za najbolje obezbedili i bogati nagradni fond:
1.6000 USD
2.5000 USD
3.3000 USD
4.1500 USD
5.1000 USD
6. 900 USD
7. 800 USD
8. 700 USD
9. 600 USD
10. 500 USD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S